Verspreiding

Territorium grootte

Griekse landschildpadden hebben in het wild een territorium dat gemiddeld 1-2,5 hectaren groot is. Er zijn echter extreme gevallen gedocumenteerd in Frankrijk en Italië waar schildpadden rond trokken in gebieden van wel 4-7 hectaren groot. Over het algemeen hebben vrouwelijke schildpadden grotere territoria en bestrijken tot 0,5-2 hectare per week. Mannelijke dieren bestrijken wekelijks gebieden van ongeveer 0,5-1 hectare. De variatie in territoria grootte zijn zowel topografisch als seizoen gebonden. In Griekenland trekken de dieren duidelijk minder als schildpadden in Frankrijk, Spanje en Italië. Daarnaast worden de gebieden in de paartijd groter als buiten de paartijd. Dagelijks lopen hermanni’s 15-85 meter en jaarlijks tot 12 km. Het territorium blijft redelijk constant over de jaren.

Topografisch

Testudo hermanni distributieDe T.h.hermanni komt in Spanje voor ten noorden van Catalonië en de Balearen eilanden (Minorca en Mallorca). In Frankrijk komen de schildpadden alleen voor in Provence in het Massife des Maures en het Massife de l’Esterel. In Italië zitten populaties in Toscane, Lazio, Apulië, Calabrië, Sardinië en Sicilië.  Tot slot komt de T.h.hermanni voor op een klein gedeelte van Corsica.

De T.h.boettgeri komt voor in de kustgebieden van Kroatië (met uitzondering van het kustgebied in Dalmatië), het zuidoostelijke gedeelte van Servië en het noordoostelijke gedeelte van Montenegro. In Roemenië kunnen de dieren gevonden worden rond Orsova en het gebied van de IJzeren Poort. Daarnaast komen ze voor ten zuiden van Balkan in grote gebieden van Bulgarije, Griekenland, Macedonië, Kosovo en Turkije.

De T.h.hercegovinensis komt uitsluitend voor in Kroatie en het eerste aansluitende stuk van Montenegro. Het leefgebied van de T.h.hercegovinensis is omringt door het leefgebied van de T.h.boettgeri en betreft uitsluitend de Dalmatische kust. In overlappende gebieden kruisen deze ondersoorten met elkaar.

Translate »