Verschillen tussen ondersoorten

[wordt aan gewerkt]

Van het soort Testudo hermanni worden drie ondersoorten erkend: T.h.hermanni, T.h.boettgeri en T.h.hercegovinensis. Er is echter nog een lopende discussie tussen wetenschappers of de T.h.boettgeri en de T.h.hercegovinensis aparte ondersoorten zijn. De verschillen in DNA zijn niet duidelijk genoeg on ze van elkaar te onderscheiden, de grootste verschillen zijn gebaseerd op morfologische (uiterlijke) kenmerken en leefgebied distributie (hier onder meer over deze verschillen).

Bij volwassen schildpadden is enorm veel variatie te zien in grootte, vorm en kleuren. Vandaar dat verschillen tussen de verschillende ondersoorten soms lastig te zien zijn en niet 100% discrimineren.

T.h.hermanni

Dit ondersoort is over algemeen een stuk kleiner dan de andere ondersoorten. Vrouwelijke volwassen dieren variëren tussen de 150-179 mm en mannelijke dieren tussen de 130-149 mm.

T.h.boettgeri

Deze zuid-oostelijke variant is het grootste ondersoort, vrouwelijke volwassen dieren zijn tussen de 180-205 mm en mannelijke dieren 155-170 mm. Het grootste dier ooit beschreven was wel 346 mm groot.

T.h.hercegovinensis

Sinds 2006 word de T.h.hercegovinensis niet meer erkend als een ondersoort van het soort hermanni. Zowel door Fritz (2006), Parham et al. (2006), LAPPARENT DE BROIN et al. (2006), Fritz & Havas (2007), Fritz and Bininda-Edmonds (2007) als door Ljubisavljević et al (2012) word de hercegovinensis gezien als een geografische variant van het ondersoort boettgeri. Vooral Fritz (2006) kijkt uitgebreid naar het DNA van de ondersoorten, de haplotype (combinatie van allelen zoals die voorkomen op een uniek chromosoom) van de hercegovinenis lijken zodanig op de boettgeri dat er geen gegronde reden is dit ondersoort aan te houden.

Ondanks deze wending worden alle hobbyisten opgeroepen om deze geografische variant in ere aan te houden en niet te ‘kruisen’ met andere geografische boettgeri varianten. Het selectief houden van geografische varianten is bekend bij veel schildpadden soorten, waaronder de T.h.hermanni.

 

Translate »