Taxonomische indeling van het geslacht Testudo hermanni

De wetenschappelijke indeling en organisatie van de verschillende leden van het genus Testudo word hedendaags nog veel besproken. Soorten worden nieuw onderverdeeld in ondersoorten en andere soorten worden afgetakt tot afzonderlijke soorten. Het systeem is in constante verandering door moderne ontwikkelingen zoals genetische testen.

Systematiek

Rijk Meercellige dieren (Metazoa)
Stam Chordadieren (Chordata)
Substam Gewervelde (Vertebrata)
Klasse Reptielen (Reptilia)
Orde Schildpadden (Testudines)
Familie Landschildpadden (Testudinidae)
Geslacht Testudo (Testudo)
Soort hermanni (hermanni)
Ondersoort hermanni – boettgeri **

De vertegenwoordigers van het geslacht Testudo staan ​​bekend als Europese landschildpadden. De term Griekse landschildpadden is gericht op het soort hermanni.

** = Sinds 2006 word de T.h.hercegovinensis niet meer erkend als een ondersoort van het soort hermanni. Zowel door Fritz (2006), Parham et al. (2006), LAPPARENT DE BROIN et al. (2006), Fritz & Havas (2007), Fritz and Bininda-Edmonds (2007) als door Ljubisavljević et al (2012) word de hercegovinensis gezien als een geografische variant van het ondersoort boettgeri. Vooral Fritz (2006) kijkt uitgebreid naar het DNA van de ondersoorten, de haplotype (combinatie van allelen zoals die voorkomen op een uniek chromosoom) van de hercegovinenis lijken zodanig op de boettgeri dat er geen gegronde reden is dit ondersoort aan te houden.

Ondanks deze wending worden alle hobbyisten opgeroepen om deze geografische variant in ere aan te houden en niet te ‘kruisen’ met andere geografische boettgeri varianten. Het selectief houden van geografische varianten is bekend bij veel schildpadden soorten, waaronder de T.h.hermanni.

Translate »