Overwintering

Winterslaap in de natuur

De overwintering in de natuur vind plaats vanaf einde oktober / begin november en eindigt meestal in februari/maart. De precieze timing is echter erg afhankelijk van de weer condities op dat moment (het kan zijn dat schildpadden tot juni/juli ingegraven blijven. In de tweede helft van maart zijn de meeste schildpadden normaal gesproken weer volledig actief.

Als de temperatuur minder wordt dan worden de schildpadden vanzelf minder actief en gaan ze steeds minder eten. Dit zorgt er voor dat de darmen leeg zijn als de schildpadden daadwerkelijk in winterslaap gaan. Als de juiste temperatuur is bereikt dan zoeken de schildpadden een beschutte plek met losse bosachtige grond. Hier graven de schildpadden zich in en verblijven ze de gehele winterslaap.

De laagste temperatuur van een schildpad die ooit in het wild is aangetroffen is -0.4°C. De schildpad zorgt er voor dat zei geen lagere lichaamstemperatuur bereiken door zich in de winter diep genoeg in te graven. Over het algemeen kan een gezonde schildpad buitenlucht temperaturen overleven van -18 °C tot -23 °C.

Voorbereiding

ongeveer een maand voordat de dieren in overwintering gaan worden zie hier langzaam op voorbereid. De temperatuur word afgebouwd (als de dieren buiten worden gehouden dan verloopt dit op een natuurlijke manier) en de schildpadden krijgen geen voedsel meer.

Overwintering zelf word vaak op drie manieren gedaan.

Kelder

Een niet geïsoleerde kelder is ideaal voor de overwintering. Hier ontstaat meestal vanzelf het gewenste klimaat van tussen de 4 en 6 graden Celsius met een redelijke vochtigheidsgraad. Door het eventueel plaatsen van vorstbeveiliging en het volledig afsluiten voor ongedierte kan de kelder geschikt gemaakt worden voor het overwinteren van Griekse landschildpadden.

De schildpadden worden individueel in een doos of box gezet die gevuld is met zaagsel of hooi. Een eventueel deksel moet wel lucht door laten maar muis bestendig zijn.

Ijskast

Als u geen beschikking heeft over een kelder word vaak een tweede ijskastje gebruikt voor de overwintering. Door deze in te stellen op ongeveer 6 graden Celsius en te voorzien van een enkele ventilatie mogelijkheid is deze geschikt voor de overwintering.

Buiten

Schildpadden die buiten worden gehouden bereiden zich zelfstandig voor op de winterslaap en graven zichzelf in. Een overwinteringsplaats kan gecreëerd worden onder een afdakje zodat het droog is. Vaak word er gekozen om dit ergens te doen tegen het huis, de stal of garage aan waar de vorst over het algemeen minder is. De grond bestaat uit bosgrond of een mengsel van aarde, bladeren en een beetje zand. Indien mogelijk kan met gaas bescherming worden gemaakt tegen muizen, ratten, marters of vossen.

Door de schildpadden in de herfst op deze plek te zetten graven zei zichzelf diep genoeg in om vorst vrij te blijven.

Winterslaap duur

De duur van de winterslaap ligt aan de duur van de Nederlandse winter, maar mag maximaal 4-5 maanden betreffen voor volwassen dieren. Jonge dieren kunnen ook prima overwinteren, echter voor een kortere duur. Voor jonge (0-3 jaar) Griekse landschildpadden word meestal een duur van 8 weken gehanteerd.

Na de winterslaap wordt de dieren een lauw badje gegeven en vervolgens worden ze langzaam weer gewend aan aan hogere temperaturen. Let dus zeker op dat ze niet meteen van hun slaapplek in een warme kas terecht komen.

Ongedierte

Tijdens de winterslaap zijn Griekse landschildpadden niet in staat om zichzelf te verdedigen. Bepaalde dieren zoals bijvoorbeeld muizen of ratten kunnen schildpadden op deze manier levend op eten. Zorg er daarom voor dat de overwinteringsplek goed beschermd is of de schildpadden veilig onder de grond zitten.

Translate »