Bultvorming

Bultvorming is een bekend probleem bij Griekse landschildpadden. Het ontstaat door verkeerde huisvesting en voeding, de mensen die de schildpadden verkeerd houden en verzorgen zijn vaak verkeerd geadviseerd in dierenwinkels die natuurlijk graag hun eigen producten verkopen. Onderstaand mijn ervaringen over hoe de jonge schildpadden opgetrokken kunnen worden op een zo natuurlijk mogelijke manier en zo bultvorming te voorkomen. Bultvorming ontstaat meestal in de eerste 3-4 jaar van een schildpad, echter ook bij oudere dieren gelden deze richtlijnen.

Laat ik eerst beginnen om uit te leggen wat er precies bedoeld word met bultvorming. Zoals ook in onderstaande foto duidelijk te zien is groeien de schilden in plaats van vlak; omhoog Bultvorming Thwaardoor er duidelijke bulten ontstaan. Dit komt doordat de nieuwe groeiring wordt aangemaakt onder het vlak van de oude groei ringen. Vaak hebben deze schildpadden ook wat word genoemd een papegaaien bek (lange bovenkaak die onder de onderkaak uit is gegroeid).

 

Lichte bultvorming is niet per definitie slecht en komt ook in mindere mate in het wild voor. Het kan ontstaan door twee hoofd factoren; slecht eten en/of een te droge/warme leefomgeving. Griekse landschildpadden die in gebieden voorkomen waar het erg droog is hebben ook in het wild licht bultvormige schilden. Echter natuurlijk hebben wij als Bultvormingliefhebber het liefste mooie gladde schildpadden. Bultvorming door voeding is echter een ernstigere zaak; door tekorten aan bepaalde bouwstoffen en een overdosis aan andere hebben de schildpadden naast een bultvormig schild vaak slechte botten en verzwakte nieren en lever. Deze schildpadden worden normaliter ook niet zo oud als ze moeten worden.

Juiste voeding: is zeer belangrijk zoals ook in deze pagina word uitgelegd: klik hier. Als er voeding word aangeboden die niet vezelig genoeg is met een verkeerde calcium fosfor verhouding (en daarbij dus vaak te weinig calcium) ontstaat er al heel snel bultvorming. Een voorbeeld hier van is sla en fruit voeren wat veel te veel suikers bevat, weinig vezels en niet de juiste bouwstoffen in de juiste verhouding. Een ander voorbeeld zijn de kant en klare brokjes uit de dierenwinkel. Beide zijn veel voorkomende initiators voor bultgroei. Het beste maar ook goedkoopste voer zijn kruiden die geplukt worden in de natuur of je eigen tuin.

Vaak worden de jonge schildpadden in de eerste 2-3 jaar nog niet overwinterd, dan is het soms onoverkomelijk om toch voer uit de supermarkt te voeren. Kies dan voor voer met de juiste voedingstoffen en calcium/fosfor verhouding, voorbeelden zijn te vinden in deze tabel: klik hier. Ik zelf kies voor een mengsel van spitskool, boerenkool, andijvie en rucola sla. Voer dan niet teveel en zorg er voor dat ze niet alleen maar eten wat ze lekker vinden. Pikt uw schildpad bijvoorbeeld altijd de boerenkool er uit; voer dan de dag er na alleen de andere. Zelfs met dit voer is mijn ervaring dat er zeer lichte bultvorming kan ontstaan, door in de winter niet teveel te voeren blijft dit beperkt (als de schildpadden in de lente weer naar buiten gaan groeit dit er weer uit). Jonge Griekse landschildpadden groeien in het wild maar enkele millimeters per jaar en dit komt omdat ze niet veel eten, het is dus natuurlijk om ze niet teveel te voeren. Tijdens de lente, zomer en herfst periode als er nog genoeg natuurlijk voer is te vinden voer ik altijd wat ze op kunnen krijgen, ze eten zich namelijk niet dik met kwalitatief goed voer en groeien ook mooi glad op.

De tweede belangrijke hoofd factor voor bultvorming is de huisvesting. Centraal hier staat vocht. Vooral jonge schildpadden zijn in het wild maar enkele uren per dag actief om te schuilen voor de hitte en roofdieren. Als ze schuilen kruipen ze weg onder een stuk hout of onder een steen. Vaak is het hier nog relatief vochtig en dit vocht wordt via het schild opgenomen. Daarbij is de buitenlucht sowieso stukken vochtiger dan binnenlucht in een huis. Daarom word het altijd aanbevolen om de schildpadden buiten te houden. Hierdoor krijgen ze tevens meer vitamine D binnen (via UV licht) dat nodig is voor goede schild en bot opbouw. Schildpadden die buiten zitten hebben mooiere schilden, zijn gezonder en hebben een beter immuun systeem. Mijn schildpadden zitten altijd buiten, ook de jonge dieren. Zorg er wel voor dat de jonge dieren niet gegrepen kunnen worden door katten of vogels.

Echter in winter perioden is het soms niet te voorkomen dat schildpadden binnen zitten. Let hier bij op het volgende:

Bodem substraat: gebruik hier coco peat. Dit is gemalen cocos vezel en heeft de fijne eigenschap heel goed vocht vast te houden. Dit vocht houd de omgeving vochtig en wordt via de schilden opgenomen als de schildpadden zich ingraven. Let op dat je coco peat gebruikt zonder toegevoegde mest stoffen! Meststoffen kunnen een schildpad vergiftigen en op ten Cocopeatduur krijgen de schildpadden een witte laag met meststoffen over zich heen welke natuurlijk nooit goed kan zijn. Ik gebruik zelf meestal coco peat van Ecostyle (zie foto). De cocos peat moet goed vochtig worden gehouden, als er droge plekken ontstaan meteen bevochtigen! Dit kan het beste door er lauw water in te gieten, het water zal zich vanzelf verdelen. Het gebruiken van houtsnippers zoals dit in de dierenwinkel vaak word aanbevolen is uit den boze.

Ik plaats zelf wel een halve deksel over het terrarium. Dit zodat het terrarium niet te snel uit droogt. Zorg er echter wel voor dat minimaal de helft van de bak open blijft, schildpadden hebben namelijk veel frisse lucht nodig. Er zijn mensen die dit uit den boze vinden en de hele bovenkant open laten.

 

Aanbieden schoon drink water: door altijd schoon drink water aan te bieden hebben de schildpadden een goede vocht huishouding. In het buiten verblijf gebruik ik een bakje voor kippen waar het water vanzelf bijvult. Binnen gebruik ik een geglazuurd schaaltje dat ik koop bij de dierenwinkel. Bij jonge schildpadden leg ik dit vol met iets grotere steentjes, zodat ze wel hun hoofd er tussen kunnen duwen, maar niet op de kop in het schaaltje kunnen vallen en verdrinken.

Warmtebron: zoals je vast al weet zijn schildpadden reptielen en reptielen zijn koudbloedige dieren. Dit betekend dat ze een externe warmtebron nodig hebben. In de natuur is dit de zon. Als de schildpadden buiten worden gehouden gebeurd de verwarming dus op de natuurlijke manier. Binnen is dit een ander verhaal. Vaak worden hier halogeen lampjes of spotjes voor gebruikt. Gebruik een spotje dat net warm genoeg is om de schildpad op te warmen (zodat het niet te warm word) en houdt de bodem goed vochtig. Schildpadden vallen graag onder het spotje in slaap waardoor het schild uitdroogt. Bultvorming ontstaat bijna altijd op deze manier, ik probeer daarom niet te veel te voeren om bultgroei te minimaliseren. Als de schildpadden in de lente weer naar buiten gaan dan groeit het er wel weer uit.

Om dit helemaal te voorkomen moet de schildpad zoals eerder benoemd buiten worden gehouden met in de winter een winterslaap.

Translate »