Samen houden met andere soorten

Testudo hermanni samen houden met andere soorten word over het algemeen sterk afgeraden. Zoals vele reptielen kunnen schildpadden ook virussen en bacteriën meedragen. Deze zijn vaak onschuldig voor het eigen soort, maar kan een ander type schildpad ernstig ziek maken. Er zijn  geen bekende problemen met T. marginata, deze schildpad komt van nature in dezelfde gebieden voor en kruist niet met de T. hermanni.

Soorten zoals T. pardalis, T. horsfieldii en sommige T. graeca soorten zijn bekende dragers van het Herpes virus. Dit virus is sinds de jaren 80 bekend en is in de jaren 90 bij veel schildpadden liefhebbers uitgebroken met sterfte van complete kweek groepen tot gevolg. Alle dieren die met dit virus in aanmerking zijn geweest blijven drager en zullen in stressvolle situaties opnieuw ziek worden. Schildpadden kopen bij liefhebbers die T. pardalis, T. graeca en T. horsfieldii  houden word daarom ook ten strengste afgeraden.

Tevens wordt het ten strengste afgeraden om landschildpadden samen te houden met waterschildpadden of moerasschildpadden. Bij dit soort schildpadden komen vaak van nature parasieten voor die bij landschildpadden schade kunnen veroorzaken.

Zowel het bovengenoemde virus als de parasieten worden overgedragen door aanraking. Daarom word aangeraden goed de handen te wassen als men met dit soort dieren in aanraking is geweest.

Translate »