Verblijf

Buitenverblijf

Voor Europese landschildpadden die in Nederland worden gehouden heeft het de voorkeur om ze in de lente, zomer en herfst in een buitenverblijf te houden. Zelfs de jonge dieren kunnen prima buiten worden gehouden mits aan bepaalde voorwaarden word voldaan. Het natuurlijke klimaat en vooral het UV licht zal ze goed doen en sterk maken.

Een volwassen koppel dient een minimaal verblijf van 4 m2 beschikbaar te hebben. Voor elk extra dier word 2 m2 meer ruimte aanbevolen. In het algemeen is de regel hoe meer ruimte hoe beter.

Europese landschildpadden zijn koelbloedige dieren en zijn in staat om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen door te gaan zonnen of weg te kruipen in koudere plekken. Het is belangrijk om hier in het verblijf rekening mee te houden. Het buiten verblijf moet tochtvrij zijn en het liefste de hele dag over zonnige plekken beschikken. Daarnaast moeten schildpadden de mogelijkheid hebben om op warme dagen weg te kunnen kruipen in schaduw achtige plekken. Vooral in de lente en in de herfst kan het nuttig zijn om een broeikas of kweekkas beschikbaar te hebben waar de zon de grond snel opwarmt. Schildpadden hebben dit al snel in de gaten en zullen zich in de morgen meteen hier gaan opwarmen.

Idealiter zijn er zowel droge als vochtige plekken beschikbaar en zijn er eventueel mogelijkheden om voor elkaar uit het zicht te gaan.

T. hermanni komen van nature voor in warme en relatief droge gebieden. Echter omdat deze gebieden veelal dicht bij de zee liggen slaat snachts de koude zee lucht neer op de grond en condenseert er veel water. Schildpadden nemen via hun huid en cloaca vocht op en drinken de waterdruppels die neer slaan of kleine poeltjes vormen. Geef daarom de dieren altijd de mogelijkheid om te drinken. Houd er rekening mee dat sommige dieren badend drinken en vaak tegelijk ontlasten. Houdt het water daarom goed schoon om eventuele ontwikkeling van ziektes te voorkomen.

De klim capaciteiten van schildpadden moeten niet worden overschat, de omheining dient minimaal 50 cm hoog te zijn en zeker 30-40cm onder de grond ingegraven te worden. Zorg er voor dat de schildpadden zich niet in hoeken of aan ruwe stukken omhoog kunnen trekken.

Typisch klimaat in Nederland:

Maand Gem. max. temperatuur (°C) Gem. min. temperatuur (°C) Zon uren Gem. neerslag (mm)
Januari 5 -1 2 31-60
Februari 6 -1 3 6 – 30
Maart 9 2 4 31-60
April 13 3 5 6 – 30
Mei 18 7 7 31-60
Juni 20 10 6 31-60
Juli 22 12 7 31-60
Augustus 22 12 7 31-60
September 19 9 5 31-60
Oktober 14 6 4 31-60
November 9 3 2 31-60
December 6 1 2 31-60
* Klimaat in Nederland

Binnenverblijf

Europese landschildpadden moeten zoveel mogelijk buiten worden gehouden. Heb je hier geen mogelijkheid toe, heb je een ziek dier, of wil je jonge dieren de eerste jaren in de winter binnen houden en niet overwinteren – dan zijn er een aantal voorwaarden aan het terrarium.

Een belangrijk aspect van een terrarium is de ventilatie. Dit is belangrijk om eventuele ziekmakende schimmelvorming te voorkomen. Schildpadden terraria zijn daarom vaak helemaal of half open van boven. Dit zorgt er tevens voor dat het terrarium gemakkelijk schoon kan worden gehouden.

Als bodembedekking word meestal gekozen voor cocos vezel (ook wel cocopeat). Deze grond heeft de goede eigenschap vocht goed vast te houden en ook na uitdroging weer snel op te nemen. Er word een dikke laag van 8-10 cm in het terrarium geplaatst zodat de schildpadden zich kunnen ingraven. Bodembedekking zoals zand of hout snippers zijn te droog en moeten niet gebruikt worden.

Het vochtgehalte van de bodembedekking is zeer belangrijk en zorgt indien voldoende voor een mooie gladde schildgroei (zie ook bultvorming). De bodem dient daarom ook zoveel mogelijk vochtig te worden gehouden, het vocht word via de huid en het schild opgenomen. De bodem moet vochtig zijn en niet nat.

De temperatuur in het terrarium moet als de dieren gezond zijn niet te warm worden. De algemene temperatuur van het terrarium moet tussen de 18 en de 25 graden zijn en kan worden bereikt door kamer verwarming, een warmte matje of een spotje. Onder de spot lamp moet het niet te warm worden, als savonds de grond onder het spotje is uitgedroogd dan is het wattage van de spot te hoog en word de spot te warm. Dit zorgt namelijk voor uitdroging van het schild en dit zorgt voor bultvorming. De spot is meestal niet de hele dag aan, maar bijvoorbeeld van 11 uur tot 14 uur. Een niet te hoge temperatuur zorgt er tevens voor dat de schildpadden niet te snel groeien. Een langzame groei is belangrijk voor de juiste ontwikkeling van de botten en wederom om bultvorming van het schild te voorkomen.

In het terrarium kunnen obstakels en plekken gecreëerd worden waar schildpadden zich kunnen verstoppen en uit het zicht van elkaar kunnen gaan. Europese landschildpadden klimmen graag over de obstakels heen, dit zorgt voor een goede conditie en ontwikkeling van de coördinatie. Let er echter op dat de obstakels niet te zwaar zijn of om kunnen vallen en zo geplaatst worden dat schildpadden niet klem kunnen komen te zitten.

Net zoals in het buitenverblijf moet er altijd een drinkmogelijkheid zijn die gemakkelijk kan worden schoon gemaakt van ontlasting. Bij jonge dieren worden soms enkele steentjes in het schaaltje geplaatst zodat ze niet op de kop in het schaaltje vallen en verdrinken.

Zelf gebruiken wij geen UV licht in het binnen terrarium van de jonge dieren omdat de schildpadden in de lente, zomer en herfst buiten zitten. Mocht je wel UV licht willen gebruiken let dan op dat de lamp niet te sterk is, kies geen lamp voor woestijn dieren, maar een lamp die geschikt is voor dieren die een zwakke bestraling nodig hebben. Plaats daarbij de lamp alleen op de beschreven afstand, te dichtbij plaatsen kan schade aan de ogen en huid/schubben tot gevolg hebben.

Translate »