Zoektocht naar gezond voer

Onderstaand vind u foto’s en uitleg over veel voorkomende en gezonde kruiden die in de Nederlandse natuur gevonden kunnen worden. Deze planten zitten vol met voedingstoffen en hebben normaal gesproken de juiste calcium/fosfor verhouding. Om deze reden moet indien mogelijk de voorkeur worden gegeven aan in de natuur geplukt voer.

Probeer een goede mix van verschillende planten te geven. Zo krijgen de schildpadden  veel en verschillende bouwstoffen binnen en wordt overdosering voorkomen.

Let op met het plukken van kruiden langs wegen, langs akkers en onbekende tuinen. De kruiden langs wegen zijn vaak bedekt met neergeslagen uitlaatstoffen van auto’s. Akkers worden vaak stevig gesproeid om onkruid groei tegen te gaan. Zelfs in tuinen (of langs stoepranden) word tegenwoordig veel gesproeid. Deze stoffen hopen zich op in het lichaam van de schildpad en kunnen jaren lang zonder ziek te maken in het lichaam zitten.

Natuurgebieden waar water wordt gewonnen, weides waar dieren grazen of wandelgebeiden zijn normaal veilig om te plukken.

PaardenbloemPaardenbloem: van alle in de natuur geplukte kruiden word de paardenbloem toch wel het meeste gevoerd. Door de ideale calcium fosfor verhouding is dit zeker ook een gezonde keuze. Paardenbloem is door het hele jaar te vinden en van voorjaar tot najaar in vele weilanden te plukken. Zowel de bladeren als bloemen worden graag gegeten.

Let op: Paardenbloem word vaak verward met Jacobskruiskruid, dit kruid is zeer giftig en mag nooit gevoerd worden! Voor een foto van het Jacobskruiskruid klik hier: foto

 

Witte klaverWitte Klaver: overal te vinden en groeit vaak in bosjes. Zowel de blaadjes als de bloemen kunnen gevoerd worden. Deze planten bloeien het gehele jaar, voer daarom de bloemen met mate. Klaver is prima voer, maar wel met mate: Er zijn incidenten waar schildpadden die zeer veel klaver gevoerd kregen zijn gestorven. Klaver zet stikstok uit de lucht om in nitraten, overdosering kan schadelijk zijn.

Rode klaverRode Klaver: deze plant is net zoals de witte klaver het gehele jaar veel te vinden en een goede aanvulling  in het voer voor de schildpadden.

Voer net zoals de witte klaver met mate.

 

Grote weegbreeGrote weegbree: een veel voorkomende plant die zelfs in de winter perioden groen blijft. Om deze is de grote weegbree in de voor/najaar een groot onderdeel van de dagelijkse voeding. De weegbree heeft een vezelrijk en hard blad en word niet altijd even graag gegeten door onze schildpadden. Bied de plant echter gewoon aan, als de schildpadden honger krijgen gaan ze het vanzelf eten. Door de vezelrijke bladeren en goede calcium/fosfor verhouding is het zeer gezond voer.

 

Smalle weegbreeSmalle weegbree: deze plant is familie van de Grote weegbree en heeft buiten de vorm vergelijkbare fysieke kenmerken. De plant begint in de voorzomer te bloeien en er zijn tot in de herfst bloeiende exemplaren te vinden.

Over het algemeen komt de smalle weegbree meer voor dan de grote weegbree.

 

WikkeWikke: deze plant behoort tot de vlinder bloemigen en is familie van de klaver. Wikke sterft in de winter volledig af en begint pas in het late voorjaar te groeien. Wikke komt niet zo heel veel voor in Nederland, maar waar het groeit daar is het wel duidelijk aanwezig. De planten kunnen tot 150cm hoog worden en overwoekeren andere planten. Let net zoals bij de andere klaver op met een dieet dat puur op wikke is gebaseerd.

HaagwindeHaagwinde: Komt in veel tuinen voor groeit langs andere planten omhoog naar het zonlicht toe. De plant kan een hoogte van 1,5-3 m bereiken. De bloeitijd is van juni tot de herfst.

Komt veel voor in  rietlanden, aan de rand van moerasbossen, in akkers, plantsoenen en tuinen

 

HerderstasjeHerderstasje: vooral herkend door de opvallende bloemen en vruchten. De vruchten/zaden van het Herderstasje zijn hart vormig!

De plant bloeit van maart tot september met witte bloemen.

Het herderstasje komt overal in Nederland voor en word veel toegepast in  de volksgeneeskunde om ontstekingen tegen te gaan.

 

Translate »